Kolme viikkoa

Nuorin tyttäreni lausahti näin viikonlopulla, isälleen. Minä en ensin tajunnut, mistä olisi kysymys. Hetken mietittyäni ymmärsin, että kysymys on samasta, joka minun osaltani on lähes seitsemän. Koululaiset työskentelevät viimeisiä kouluviikkoja tämän lukuvuoden osalta. Sitten heille koittaa kesäloma.

Perusopetuksessa koulujen ja opettajien työajoista on keskusteltu iät ajat, ainakin niin kauan mitä minä muistan opettajana ja ehkä jo hiukan opiskelijanakin. Kokonaistyöaikakeskustelu velloo ajoittain rivien välissä ja kehittyisi varmasti vahvemminkin, ellei sitten olisi kyse rahasta ja rakenteista. Työaikamuutoksista unelmoidaan niin opetushenkilöstölle kuin oppilaillekin. Erityisesti pikkuoppilaiden osalta käydään ajoin keskustelua varsinkin harraste- ja kerhotoimintojen kytkemisestä koulupäivään. Onhan kysymys samaan hengenvetoon myös lasten silmällä pidosta.

* * * * * *

Kesäinen viikkoni alkaa Helsingissä koululaisten parissa, mutta yliopistoasiat pyörivät päässäni kuin hyrrä.  Tarvitsemme jatkossa monipuolisen, alueellisesti toimivan ja kattavan, sekä kansainvälisyyttä mutta myös kansallisia tarpeita palvelevan yliopiston.  Yliopistorakenne on opetusministerin ja hänen esikuntansa vatkaimessa. Ensimmäiset tiedot avoimessa valmistelussa - poikeava valmistelutapa tältä hallitukselta, siitä kiitos - ovat samaan aikaan toki kiinnostavia, mutta myös pelottavia. Yliopistosta keskustelemme täällä Eduskunnassa viikon päästä keskiviikkona (21. päivä) välikysymyksen merkeissä.

Opintojen maailmaan pelkkä ideologinen kilpailumenttaliteetti ei sovi. Yliopisto-opiskelukaan ei ole tehoviljelyä.