KEVÄTILOA

Kun illalla menee kotiin työpaikalta, ei olekaan vielä pimeää. Tuuli on kyllä Helsingissä aika kylmää, ainakin viime päivinä on ollut näin. Silti tuntuu ihanalta, kun valoisuus valtaa aamun, päivän ja illan. Tosin viime yönä heräsin aamuyöstä ja kotini oli niin valoisa, etten saanut heti unta uudelleen.

JA VAALIRAHOITUSKOHUA

Lehdistössä, radio-ohjelmissa ja jopa tv:n ajankohtaisissa on puhuttu kalliista Kallin vaalirahoituksesta, jota ei ole ilmoitettu lainhengessä. Vaalirahoituksesta kirjoitettu laki on kyllä normitettu, muttei sanktioitu. Nyt keskustalainen ryhmänjohtaja mittaa lain kestävyyttä. Herää kysymys, voiko johtava suomalainen politiikko, jolla on puolueessa ja eduskunnassa oma, pitkä historia toimia miten haluaa?

On jotenkin ihmeellistä, jos vaalirahoitusta verrataan muihin sopimattomiin, lainvastaisiin tekoihin. Näin olen kuullut tapahtuvan. Olen kuullut todettavan, että ajaahan joku kännykkä korvalla, tai ylinopeuksilla. Entäpä sitten ne, jotka eurooppalaisittain hyppäävät punaisia päin suojatiellä.  Nämä rikkeet kuuluvat muuten rikesakon piiriin, joten sanktiointi on kohdallaan, vaikka ei tietty joka kerta osu kohdalle.

Vaalirahoitus on  selkeästi harkintaan perustuva, taloudellisesti merkittävä asia, joka ei tule yllättäin ja pyytämättä, tai ainakaan se ei katoa ilman, etteikö sitä tulisi käytettyä johonkin. Vaalirahoitus liittyy eritysryhmän, kansanedustajien ja varaedustajien, vaalien läpinäkyvyyteen. Vaalirahoituksen ilmoittaminenkaan ei tule puskan takaa, kyllä ainakin minulle uutenakin ehdokkaana oli koko kampanjan ajan selvää, että JOS tulisin valituksi, minulla tulee olla TARKKA tieto kaikesta rahaliikenteestä, joka liittyy vaaleihin. Pidinkin sinikantista vihkoa leikkaa, liimaa -kirjanpidolla, johon tuli kaikki se pieni toiminta kirjatuksi, jota minun vaalikulujen ympärillä tapahtui.

On siis tahto- ja valtakysymys, kenen rahoilla taloon on tupsahdettu. Tässä on asennekulttuurissa vielä varaa kehittyä. Meillä ihaillaan puhtaasti äänimääriin perustuvia menestyksiä. Ymmärrettävää kyllä. Mutta mitäpä jos alettaisiinkin katsoa edustajien sisääntuloa enemmänkin kampanjan hinnan, sen rahoituksen avoimuuden ja riippumattomuuden näkökulmasta.  On tässä mediallekin uutta haastetta.