Kouvola, vaalirahat ja Puhdistus

Palaan vielä kerran vaalirahoitusasiaan, kuin "kerta kiellon päälle". Osuin nimittäin katsomaan Ajankohtaista Kakkosta, tosin vasta tänään Ylen Areenalta. Minulla kun ei edelleenkään ole telkkaria Helsingin kämpällä, en nähnyt ohjelmaa illalla.  

Sen sijaan  jäin illalla jumiin Sofi Oksasen kirjaan "Puhdistus". Se vei minulta koko illan ja varhaisen yön. Kirja on upeasti kirjoitettu kirja, tarina tosin sattuu niin, että minullakin oli kirjan lukemisen jälkeen vaikea saada unta. Siitä huolimatta, että olin saanut kirjan luettua todella pikku tunneilla. Minulle kävi taas kuten tavallisesti, jäin rompskuun kiinni koko kirjan ajaksi.  Tässä syy, miksi en ole työelämässä toimisessani lue juurikaan hyviä kirjoja arkiviikolla. Jään kirjoihin jumiin, eikä sitä pitemmän päälle jaksa tehdä töitä, jos illat ja yöt menevät kirjallisuuden harrastuksessa.

Mutta vaalirahaan. Ajankohtainen Kakkonen toi esille ohjelmassaan (joka on siis nähtävissä Yle Areenalla ja keskiviikkona uusintana kolmen aikaan telkkarissa) erityisesti rakennusliikkeisiin liittyvät vaalirahat. Kaavoitus- ja tonttipolitiikka etenee vauhdilla joissakin kunnissa. Esimerkkiä otettiin eri puolelta Suomea.

Kouvolakin pääsi ohjelmaan. Kansanedustaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja vastasi ohjelmassa omasta toimintakulttuuristaan. Haastattelupätkässä hän pohti, ettei pienessä kaupungissa talouselämän kytköksillä ole jääväävää merkitystä.

Oksasen "Puhdistus" kertoo eräiden ihmisten tarinan, ja elämän ihmisyyden, valtioiden ja arkitoiminnan harmaalta alueelta. Kirjan tarinassa eletään ajan jaksoja, joissa ihmisiä ei pidetä missään arvossa, yhteiskunnan nimissä tehdään todella omituisia asioita ja yksittäiset, vastuussa olevat  ihmiset käyttävät valtaa toisten ihmisten silmien edessä sairaalla tavalla, mutta kukaan ei tee mitään.   Ihminen alistaa ihmistä, karkealla tavalla. 

Kirjan tarina rankkuudessaan on kirjoitettu henkeen, niin kauan kun on elämää, on toivoa.  Sofi Oksasen kirjan "Puhdistus"  on kipeä lukukokemus, mutta kirjallisuuden harrastajille suositeltava.