Viime päivinä on ollut monenlaisia kiirettä ja menoa,  ja sähköpostin ja muiden yhteydenpitojen vastailu on jäänyt hiukan jalkoihin. Olen pahoillani tästä! Terveisiä kuitenkin Lohjalta (ruotsiksi Lojo), jossa olin eilen illalla.

Tänään ehdin kuitenkin hoitaa erään tärkeän asian eteenpäin. Jätän tänään hallitukselle kysymyksen työharjoitteluihin liittyen:

Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta työvoimatoimistojen järjestämistä työllistymistä edistävistä toimenpiteistä tulee taloudellisesti kannattavaa ja täten myös työvoiman tarjonnasta laajempaa?

 

Perusteluna:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Työttömällä työnhakijalla on mahdollisuus osallistua työvoimatoimistojen järjestämään työharjoitteluun tai työelämävalmennukseen, joiden tarkoituksena on perehdyttää työnhakija työelämään. Työharjoittelun ja työelämävalmennuksen merkitys työttömän työnhakijan tulevaisuuden kannalta on merkittävä, sillä erilaiset työllistymisohjelman vaihtoehdot edistävät työhönsijoittumista sekä parantavat ammattitaitoa. Työnteko motivoi ja antaa arkeen tarvittavaa rutiinia, joka on hyödyllistä työelämän kannalta. Työharjoittelu on tarkoitettu alle 25-vuotiaille ammatillista koulutusta vaille oleville henkilöille, jotka kuuluvat työmarkkinatukijärjestelmän piiriin. Työelämävalmennus puolestaan on tarkoitettu 25 -vuotta täyttäneille tai ammatillisen koulutuksen saaneille henkilöille tai perus- tai ansiosidonnaisen päivärahan piiriin kuuluville.                                         

Työvoimatoimisto hankkii työharjoittelu- tai työelämävalmennuspaikan, mutta sen voi hankkia myös työnhakija itse. Työharjoitteluun osallistuvalle maksetaan työharjoittelun ajalta työmarkkinatukea sekä tietyin edellytyksin ylläpitokorvausta. Työelämävalmennukseen osallistuvalle maksetaan joko työmarkkinatukea ja ylläpitokorvausta tai työllistämistukea ja harkinnanvaraista ylläpitokorvausta.                

Työharjoittelusta ja työelämävalmennuksesta saatava korvaus on kuitenkin verrattain pieni ja tekee työkokeiluista taloudellisesti kannattamatonta erityisesti perheellisten kannalta. Tämän hetkinen tilanne ei houkuttele esimerkiksi yksinhuoltajaäitiä lähtemään työelämäharjoitteluun, kun lähes saman palkkion saa olemalla kotona eikä tarvitse miettiä lapsen päivähoitopaikkaa. Tämän kaltaiset kannustinloukut tulee poistaa pikaisesti. Ne eivät kannusta itsenäiseen toimeentulon parantamiseen eikä työttömän kannata vastaanottaa työtä. Työllistämisohjelman sisältämistä työkokeilu- ja työvalmennusvaihtoehdoista sekä muista työllistymistä edistävistä toimenpiteistä tulee tehdä taloudellisesti kannattavaa ja sitä kautta myös tavoiteltavampaa. Taloudellisten kannustimien käyttö on erityisten tarpeellista myös työvoiman tarjonnan parantamiseksi.