Hikea pukkaa, mut ei helteestä

Kiitos SDP:n Hämeenlinnan kokouksen, tänään on myöhäisempi aamu kaikissa toiminnoissa. Tänään ei ole istuntopäivää, ja valiokuntatyökin on pääosin jumissa. Olen toki aamusta lukenut lehtiä ympäri Suomenniemen, ja ehtinyt käsitellä kerrankin rauhaisammin postia. Siis erityinen aamu.

Oman seutukunnan päivittäiset uutiset paikallisissa lehdissä, Kouvolan Sanomissa, Kymen Sanomissa ja Etelä-Saimassa, koskettelevat kuumaa asiaa. Ei, ei todellakaan kirjoiteta pelkästään vaalirahoista. Niistäkin. Sen sijaan seutukunnan ykkösuutinen päivästä toiseen on koko hallituksen halvaannuksesta kertova asia: Venäjä sanelee suomalaisten teiden käyttöä, ja liikenne täällä koko kaakkoisessa Suomessa on jo nyt, ja jatkossa yhä enemmän sekoittava koko seutukunnan oman elämän.

Hallitus on kyvytön hoitamaan naapuriyhteistyötä. Onko kysymys ylimielisyydestä, välinpitämättömyydestä vai taidottomuudesta, sitä on vaikea tietää. Tulos näkyy ja tuntuu. Aikaisemmin merkittävin singnaali oli se, että puuteollisuutemme ja puuhuoltomme marssi naapurin askelmerkein. Nyt sama tilanne on suomalaisilla maanteillä. Liikenne rönsyilee täällä kaakkoisessa Suomessa rekkaketjuina yhä syvemmälle kansalaisten reviirille. Esimerkiksi Imatralla on todella hankaluuksia taajama-aluiden läpi oikaisevista rekoista. Kotkan ja Kouvolan välillä valtatie 15 on mäkinen ja mutkainen, ja toimii myös hätäliikenteen reittinä osan sairaalapalveluiden osalta pohjoiselle Kymenlaaksolle. Luumäen ja Lappeenrannan välillä, koko seutukunnan ainoana väylänä, mutkat ja mäennyppylät eivät paljon yli 60 kilometrin vauhtia siedä.

Kakkois-Suomen liikenne tulisi ottaa käsittelyyn omana, maatamme sekä hyödyttävänä että rasittavana, erillisenä kokonaisuutena. Onhan kuljetustoiminta maallemme taloudellinen hyöty, mutta sen oheistuotokset ovat rasite, jos ei Helsingistä käsin, ainakin seudullamme. Karmivin esimerkki on se, ettei vt 7 Taavetti - Lappeenranta -tienpätkää ole noteerattu liikennepoliittisessa selonteossa. Se tarkoittaa siis sitä, ettei sitä edes suunniteltaisi ennen vuotta 2020. Huh huh! Hikeä pukkaa, tuskan hikeä.