Lapsi- ja perhepoliittinen linjaus

SDP ja sen uusi puheenjohtaja avasi uuden sivun, kuten pj totesi, muun muassa pohtimalla päivähoidon ilmaisuutta. Siihen peruspalveluministeri Risikko totesi, että utopiaa. Myös KD:n puheenjohtaja Räsänen tyrmäsi ilmaisen päivähoidon.

Minusta ajatus ilmaisesta päivähoidosta on kiehtova, muttei ajankohtainen. Suomalainen lapsi- ja perhepolitiikka kaipaa uudenlaista ajattelua ja voimakkaita panostuksia, mutta ilmainen päivähoito ei tällä rahoituksella ja näillä ongelmilla (vai pitääkö nykyisin sanoa vain haasteilla) ole mahdollinen, eikä myöskään mielekäs. Se on koskiskelua. Kun korjattavaa ja paikattavaa perhepoliittista touhua tulee ovista ja ikkunoista, kuten kouluterveydenhoito, psyykeen hoivan avo- ja tk-palvelut lapsille ja nuorille, kodinhoitoapu perheisiin, kouluopetuksen pienemmät ryhmät, lapsilisä kaikille alaikäisille jne jne, ei ole mielekästä mennä ilmaiseen päivähoitoon.

Pidän kyllä ilmaista päivähoitoa silloin harkittavana, ja olen sen jossain seminaarissa nostanut esille, jos tehdään Suomen kannalta merkittävää ikäpyramidipolitiikkaa, eli halutaan vaikuttaa kansalaisten ikärakenteeseen ja panostetaan todella lapsiin ja lapsiperheisiin. Tosin silloin täytyisi olla kokonaisesta investointipaketista kysymys, ja ilmainen päivähoito olisi siinä vain yksi rikka rokassa.

* * * * * *

Perheessämme kaikki on taas kotona. Rippileiri ohi, ja juhlallisuudet siivousvaiheessa. Piipahdin itsekin illalla kotiin katsomaan, miten meidän perhe hoitaa hommia ilman äitiä. WAU! Tälle päivälle jää keittiön pöydälle  vielä pitkä lista pientä valmistelutyötä. Minun on parasta kiitää taas kiireen vilkkaa junalle. Olen huomannut viimeisinä aamuina asemalle mennessä, että minusta on tullut hiukka "ylimielinen":  saas nähdä, koska myöhästyn junasta, niin viime tippaan olen lähdöt jättänyt.