Koko politiikka on erikoinen taistelutanner. Ensin teet työtä hikipäässä, kaikkesi uhraten ja aikasi antaen. Sitten yhtäkkiä kaikki loppuu, ja on koottava itsensä ja jatkettava uudesta näkökulmasta, hikipäässä, uhraten ja antaen. Näin teki rouva Hilary Clinton. Hän puhui eilen virallisesti myöntäessään esivaalitappionsa.

Demokraattien presidenttikampanja on ollut kieltämättä kiinnostava, onhan pelissä ollut amerikkalaisittain varsin uusi asetelma. Valkoisen talon uumeniin on tarjolla ollut nainen tai ihonväriltään musta mies. Molemmat asiat yhtä kaikki uutta amerikkalaisessa elämänmenossa.

Olen seurannut lähinnä otsikkotasolla uutisoinnistamme tähän astista kampanjaa. Karttaa on jonkin kerran tullut katsottua, mistä voitto milloinkin pätkähtää, Obamalle tai Clintonille. Amerikassa en ole koskaan käynyt, ja pakko myöntää, että heidän poliittinen järjestelmänsäkin tuntuu täältä katsottuna hiukan vaikealta ja vieraalta. Silti sattuneista syistä kiinnostus vaalia kohtaan on omalta osaltani ollut isompi kuin joihinkin aikaisempiin heidän vaaleihinsa.

Varmasti on sellainen rapa roiskunut ja kulisseissa kuhina käynyt, joka ei tänne meille asti näy eikä tunnu. Myös pelkästään ajallisesti koko kampanja on pelkässä esivaalissa ollut melkoisen työläännäköinen.  Silti amerikkalaisessa kampanjoinnin tuoksinassa on jotain.

Kun on vaaleissa oikein tullut kuonoon, menestystä ei ole tullut siinä määrin kuin pitäisi ja itse - näin Hilarylle kävi - jää rannalle, alkaa karvaankin tappion jälkeen joukkuepeli uudelleen. Ei ole helppoa, eikä ole ihan tavallisen elämän tappiomielialameiningin mukaista: Yhteisten asioiden hoidossa kuitenkin välttämätöntä. On revittävä siipi maasta ja noustava uudelleen lentoon, jotta voi tehdä omasta ja joukkueen yhteisestä unelmasta totta.

Näin Hilary Clinton totesi illalla Suomen aikaa.

"Today as I suspend my campaign, I congratulate him on the victory he has won and the extraordinary campaign he has won. I endorse him and throw my full support behind him and I ask of you to join me in working as hard for Barack Obama as you have for me."