Kesäharrastuksia

Lukeepa sitten mistä tahansa lehdestä tai kuuntelee ohjelmista erilaisten ihmisten avautumista harrastuksista, törmään samaan ilmiöön. Harrastukset ovat jollakin tapaa yleviä, usein hienoja ja kalliitakin. Joku golffaa, toinen sisustaa. Juoksukin on nykyisin varsin muodikasta, ja käynti paikallisen urheiluliikkeen alennusmyynnissä nosti juoksuharrastuksenkin hintaa, sillä lenkkeilyynkin on (ihanaa sinänsä) mahdollisuus hankkia täysin uutta teknologiaa olevia varusteita. Kosteus pysyy juuri oikeassa kohdassa, ja juoksu on niissä vetimissä muutenkin virtaviivaista. Pihanhoidon oikeat varusteet kaikkine erikoisuuksineen maksavat maitoa tai mansikoita, ja taiteenkin harrastaminen eri tavoin maksaa.

Itsekin harrastan - en sitä salaa tai kiellä - sellaisia asioita, joiden kustannukset tai varustetaso on vuosi vuodelta noussut ja toisaalta varusteiden osalta parantunut. Esimerkiksi lenkkivälineet (minä lähinnä kävelen) ovat nykyisin kieltämättä ihania. Lenkkarit ovat pehmeitä,  ja uutena sadettapitävät vaatteet varsin paljon lenkkeilymahdollisuuksia lisääviä. Nykyisin kyllä kastun lenkillä, sillä oma goretex-pukuni on niin vanha ja kulunut, ettei se päällä kehtaa edes takapihalla pimeässä olla.

Kaikessa tässä harrastamisen monikirjoisuudessa ja taloudellisessa hintavuudessa ole suoranaisesti paneutunut tekemään asioita, siis harrastamaan sellaista, joka ei ole kallista, sopii jopa kesäiseen sadepäivään ja ei vaadi muutenkaan valtavasti järjestelyjä.

Eräs tälläinen harrastukseni on varsin RETRO: kerään nimittäin kuvia vanhoista lehdistä. Tosin, minä en kerää filmitähtiä ja julkkiksia, kuten 50- ja 60 -luvuilla nuoret tytöt tekivät, vaan kerään kauniita sisustus- ja puutarhakuvia. Liimailen ne sitten kauniisiin, isoihin vihkoihin ja selailen vihkojani aina silloin, kun haluan nähdä jotain kaunista ja minulla on aikaa.

Täytyy myöntää, että parasta edullista harrastustani, lukemista, ei voita mikään. Harrastus pysyy halpana, kunhan muistaa käydä kirjastossa riittävän usein hoitamassa asiansa. Nautin kirjoista, ja luen kaikenlaista, en pelkkää kaunokirjallisuutta, vaan vaikkapa matkakirjoja, -oppaita ja erilaisia tietopuolisia harrastekirjoja. Niiden avulla voi mielikuvissaan matkata ja tehdä asioita, joita ei muuten pääse tekemään.  Käytännöllistä ja kivaa! Suosittelen.