Luumäellä Taavetin linnoituksessa vietettiin eilen Marttilan-kylän markkinoita. Kyseessä oli 1700 -luvun tyyliin pidetyt markkinat, joissa oli sekä myyntitoimintaa että erilaista historianhavinaista ohjelmaa. Markkinat järjestettiin ensimmäisen kerran, ja ainakin edeltä Etelä-Karjalan radiossa kerrottiin, että tarkoitus on järjestää vastaavia markkinoita joka toinen vuosi.

Linnoituksen aktiivinen käyttö lisää historian ja nykypäivän kohtaamista. Paikalliset hiihtävät linnoituksessa talvisin. Kesällä ainakin Valli-Jamit soitetaan linnoituksella. Myös perinnemarkkinat sopivat mitä parhaimmalla tavalla tähän historialliseen miljööhön. Olen piipahdellut linnoituksessa avioliittomme aikana silloin tällöin (mökkielämää Luumäellä on kestänyt koko avioliittomme ajan ja näin myös erilaisia tapahtumia Luumäellä). Taavetin linnoitus on hyvässä kunnossa. Eilen asia erityisesti tuli ilmi, muistelihan eräs appeni kilpajuoksukumppani omia kokemuksiaan linnoitukselta omilta kouluajoiltaan. Hän kertoi, että tuolloin, korjaamattomana, linnoitus oli huonommassa kunnossa kuin nyt. Pojat koulusta välitunnilla, kuulemma, linnoituksessa juoksentelivat.

Marttilan markkinat olivat juuri sopivankokoinen tapahtuma, kotikutoinen ja siksi niin miellyttävä. Ei liian suuri, ei tusinatavaranmakuinen. Toivottavasti seuraavankin kerran markkinoilta saa rintasokeria, Behmin Matias tekee taikatemppuja ja kaikki on niin kuin silloin, kun pehmisjäätelökioskeista ja makkaraperunoista ei osattu nähdä untakaan.