Ihmettelyn aihetta

Pääministeri Matti Vanhanen poseeraa tänään Kouvolan Sanomissa ilman takkia ja harmittelee sitä, ettei hänen ensimmäinen hallituksensa sijoittanut rautatievirastoa Kouvolaan.  Rautatievirastohan aloitti toimintansa 2006, Helsingissä. Seudullisesti täällä meillä päin rautatieviraston eteen mentiin kyllä monelle mutkalle, joten seudullinen tiedontarjonta oli varmasti riittävää viraston merkityksestä seudullemme ja rautatieosaamisellemme, myös hallituksen kärkeen asti. Alueellistaminen rautatieviraston osalta epäonnistui raskaasti.

Rautatietoimen kehittäminen tällä kulmalla, niin Kouvolan seudulla kuin laajemminkin, olisi ilmastopolitiikkaa parhaimmillaan. Rautatiepolitiikassa on kuitenkin jääty lähtötelineisiin. Koko kaakkoisen Suomen liikennesolmujen ratkaisujen haussa eräs merkittävä  kehityskohde tulisi olla raiteet, nopeutetulla aikataululla. Myös Kotolahden sataman ratapihan rakentamisen jäädyttäminen liittyy tähän samaan soppaan.

* * *

Puolustuspolitiikkako pois eduskunnasta?

Hesarista lukaisin, että valtiovarainministeri, kokoomusjohtaja Jyrki Katainen pohtii puolustuspoliittisen selontelon olevan aikansa elänyt valtiopäivätoimi. Hän toivoo lehden mukaan, että nyt valmisteella oleva selonteko olisi viimeinen.

Tulkkaan tämän itselleni ja se tarkoittaa sitä, että kokoomusjohtaja haluaa puolustuspoliittisen keskustelun johonkin muualle foorumille kuin maan korkeimpaan päättävään elimeen, eduskuntaan. Selontekohan on nimenomaan se elementti, jolla koko eduskunta voi, saa ja osallistuu yhdessä keskustelemaan ja päättämään yhteisestä maan linjasta.  Puolustuspolitiikkaa ei voi tehdä pelkästään äkkilähtöperiaatteella. Tämän hetken tapahtumat Georgiassa, Georgian ja Venäjän välillä, eivät saa toimia keppihevosena suomalaisessa politiikassa hätäisille ratkaisuille.